Wapen kind tegen gevaar op internet

Ouders moeten hun kinderen veel beter beschermen voor de gevaren van internet en controleren op welke sites hun kroost actief is. Dat hoort namelijk ook bij de opvoeding.

Die oproep doet Kinderombudsman Marc Dullaert naar aanleiding van de grote zedenzaak waarbij 400 kinderen door een man uit Amsterdam via de webcam werden aangezet tot seksuele handelingen.

„We leren kinderen om goed te kijken bij het oversteken en niet met vreemden mee te gaan. Maar voor ’online buitenspelen’ blijven tips vaak achterwege, terwijl misbruik juist daar voortdurend op de loer ligt”, aldus Dullaert.

„Deze nieuwe zedenzaak laat wederom zien dat het gebruik van internet voor kinderen niet zonder gevaren is. Waarschuwen alleen is niet meer genoeg. Ouders of andere opvoeders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en weten waar hun dochter of zoon mee bezig is en welke sites zij of hij bezoekt. Ze moeten niet hun kop in het zand steken”, stelt de specialist.

De incidenten met kinderen volgen elkaar snel op. „En dan hebben we het puur over zaken die naar buiten komen, maar in werkelijkheid is het probleem natuurlijk vele malen groter”, constateert de Kinderombudsman. „Dan heb ik het niet alleen over online misbruik, ook cyberpesten, identiteitsdiefstal, afpersing en agressieve online marketing gericht op kinderen zijn uitwassen waar we ons tegen moeten wapenen.”

Bedrijven

De Kinderombudsman vindt dat ook internetbedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en voor kinderen schadelijk materiaal sneller offline halen. „Binnenkort spreek ik daarover met bedrijven. Ouders kunnen niet alleen voorkomen dat hun kroost slachtoffer wordt, maar ook dat ze daders worden. Er zijn immers ook veel jonge pestkoppen actief die het leven van anderen verpesten. Met meer controle thuis kan ook dat gestopt worden.”

„Ik hoop dat de overheid verdergaande bevoegdheden krijgt om wantoestanden op te sporen door onder andere ’lokpubers’ in te zetten. Dat wordt beoordeeld door de Raad van State, hopelijk wordt hier groen licht voor gegeven. Deze nieuwe zaak roept daarom”, meent Dullaert. „Recent nam het kabinet al een aantal goede initiatieven zoals de website Meldknop.nl, waar kinderen en ouders die nare dingen meemaken op internet terecht kunnen.”

Bron: Telegraaf.nl

Reacties zijn gesloten.