Lotto: snel duidelijkheid over online gokken

Het is belangrijk dat snel duidelijk wordt of mensen online mogen gokken. Dat vindt De Lotto. Het kabinet wil gokken op internet volgend jaar toestaan, maar de wet is nog niet rond. „Het zijn spannende en onzekere tijden voor de bestaande kansspelorganisaties”, aldus directeur Joost Otterloo van De Lotto.

Otterloo hoopt dat er snel „meer zekerheid over de nieuwe spelregels“ komt, zodat zijn stichting zich goed kan „voorbereiden op de veranderingen in de markt”.

De winst van De Lotto gaat naar de sport en naar goede doelen. Over vorig jaar droeg De Lotto in totaal bijna 60 miljoen euro af, maakte de stichting donderdag bekend. Het bedrag is iets lager dan in 2012 en flink minder dan in de vette jaren 2010 en 2011. Door de onzekerheid over de wet is het volgens Otterloo „nog niet duidelijk hoe de toekomst er voor De Lotto en de afdracht aan de sport gaat uitzien”. De stichting hoopt „de afdracht aan de sport zo hoog mogelijk te houden”.

Verslavingstest

In de nieuwe wet staat onder meer dat onlinegokbedrijven moeten bijdragen aan een verslavingsfonds, anders krijgen zij geen vergunning. Om verslaving te voorkomen, zouden de sites in beeld moeten brengen hoe lang iemand speelt en met hoeveel geld. Ook moeten ze straks waarschuwingen laten zien en een verslavingstest aanbieden. Verder komt er een landelijk register van spelers met verslavingsproblemen. Mensen die hierin zijn opgenomen, kunnen minstens 6 maanden niet meer gokken via internet. Ook mogen ze niet bij casino’s en gokhallen naar binnen.

Het voorstel van het kabinet ligt nu voor advies bij de Raad van State. Daarna moeten Tweede en Eerste Kamer er nog over stemmen. Op 1 januari 2015 zou online gokken mogelijk moeten worden.

BRO”N: Telegraaf.nl

Reacties zijn gesloten.