Hoe ben je veilig online?

Internet is echt niet zo veilig als veel mensen denken. Kijk naar de celebrities die dachten dat hun naaktselfies veilig waren in de iCloud, een hacker wist deze selfies heel simpel te downloaden en te verspreiden. Je moet er toch niet aan denken dat dat met jouw privéfoto’s gebeurt? Maar hoe kun je ervoor zorgen dat zoiets jou nooit overkomt en dat al je informatie veilig is op het internet? Hier lees je welke mogelijke gevaren er zijn en hoe je toch veilig kunt surfen.

Hoewel veel mensen het geweldig vinden dat honderden naaktfoto’s van de sterren over het internet zwerven, zijn er ook veel mensen die de foto’s bewust niet bekijken. Op Twitter is er een heuse tegenbeweging ontstaan die aan de hand van de hashtag #imnotlooking te kennen geeft geen enkele blik te zullen werpen op de naaktfoto’s van bijvoorbeeld Jennifer Lawrence. Deze Twitteraars vinden het belachelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren en willen de slachtoffers niet nog meer leed bezorgen.

Nooit alleen

Écht Veilig op het internet ben je nooit, want anoniem online zijn, bestaat niet. Verschillende instanties hebben toegang tot al ons internetverkeer. Cyberspionage heeft een enorme vlucht genomen sinds de aanslagen van 9/11 in New York. De Amerikanen willen een volgende grote aanslag voorkomen en zoeken daarom het internet af naar een mogelijke dreiging.

Gestalkt door advertenties

Ook om commerciële redenen worden we op het internet goed in de gaten gehouden; iedere dag worden we hier mee geconfronteerd. Als je online hebt geshopt, word je nog wekenlang achtervolgd door allerlei aanbiedingen van die website. Ook Google onthoudt wat jij gezocht hebt in de zoekmachine.

Spionage

Niet alleen overheden en commerciële bedrijven houden ons in de gaten. Ook oplichters, criminelen en zelfs pedofielen kunnen ons in de gaten houden. Zo bleek het vorig jaar heel simpel te zijn om iemand te bespioneren via de webcam op een laptop. Moet je echt een computerdeskundige zijn om stiekem bij iemand binnen te kijken? Nee hoor. Er wordt een e-mail naar iemand gestuurd met de vraag of diegene vrijwillig spyware wil installeren. Veel mensen weten niet of mailtjes van echte instanties zijn of dat het om namaak gaat en dus installeren zij die spyware. Daarna kunnen kwaadwilligen zonder dat jij het doorhebt je webcam aan zetten en kijken. Installeer dus nooit zomaar software dat in een mailtje aangeboden wordt.

Open en bloot

Niet alleen via je webcam kunnen er mensen meekijken in je leven, ook op Facebook. Alle foto’s die je erop zet van jezelf of je kind zijn te zien voor alle gebruikers van het n