Hoe ben je veilig online?

Internet is echt niet zo veilig als veel mensen denken. Kijk naar de celebrities die dachten dat hun naaktselfies veilig waren in de iCloud, een hacker wist deze selfies heel simpel te downloaden en te verspreiden. Je moet er toch niet aan denken dat dat met jouw privéfoto’s gebeurt? Maar hoe kun je ervoor zorgen dat zoiets jou nooit overkomt en dat al je informatie veilig is op het internet? Hier lees je welke mogelijke gevaren er zijn en hoe je toch veilig kunt surfen.

Hoewel veel mensen het geweldig vinden dat honderden naaktfoto’s van de sterren over het internet zwerven, zijn er ook veel mensen die de foto’s bewust niet bekijken. Op Twitter is er een heuse tegenbeweging ontstaan die aan de hand van de hashtag #imnotlooking te kennen geeft geen enkele blik te zullen werpen op de naaktfoto’s van bijvoorbeeld Jennifer Lawrence. Deze Twitteraars vinden het belachelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren en willen de slachtoffers niet nog meer leed bezorgen.

Nooit alleen

Écht Veilig op het internet ben je nooit, want anoniem online zijn, bestaat niet. Verschillende instanties hebben toegang tot al ons internetverkeer. Cyberspionage heeft een enorme vlucht genomen sinds de aanslagen van 9/11 in New York. De Amerikanen willen een volgende grote aanslag voorkomen en zoeken daarom het internet af naar een mogelijke dreiging.

Gestalkt door advertenties

Ook om commerciële redenen worden we op het internet goed in de gaten gehouden; iedere dag worden we hier mee geconfronteerd. Als je online hebt geshopt, word je nog wekenlang achtervolgd door allerlei aanbiedingen van die website. Ook Google onthoudt wat jij gezocht hebt in de zoekmachine.

Spionage

Niet alleen overheden en commerciële bedrijven houden ons in de gaten. Ook oplichters, criminelen en zelfs pedofielen kunnen ons in de gaten houden. Zo bleek het vorig jaar heel simpel te zijn om iemand te bespioneren via de webcam op een laptop. Moet je echt een computerdeskundige zijn om stiekem bij iemand binnen te kijken? Nee hoor. Er wordt een e-mail naar iemand gestuurd met de vraag of diegene vrijwillig spyware wil installeren. Veel mensen weten niet of mailtjes van echte instanties zijn of dat het om namaak gaat en dus installeren zij die spyware. Daarna kunnen kwaadwilligen zonder dat jij het doorhebt je webcam aan zetten en kijken. Installeer dus nooit zomaar software dat in een mailtje aangeboden wordt.

Open en bloot

Niet alleen via je webcam kunnen er mensen meekijken in je leven, ook op Facebook. Alle foto’s die je erop zet van jezelf of je kind zijn te zien voor alle gebruikers van het netwerk, tenzij je je profiel goed afschermt. Maar toch lijken nog steeds weinig mensen daar aandacht aan te besteden. Hun profiel is open en bloot, en voor de hele wereld zichtbaar.

Heb je een beetje de kriebels gekregen van dit verhaal? Hieronder hebben wij tips om ervoor te zorgen dat je enigszins anoniem online bent.

Surfen op internet:

  • Als je een middagje gaat internetten, gebruik dan de incognito browser. De browser zal geen informatie opslaan over sites waar u bent geweest. In Internet Explorer kun je Ctrl- Shift en P-toets indrukken, dan krijg je een InPrivate browser. In Google Chrome is er een incognitomodus te vinden. Deze browser beschermt je vooral voor mensen die dezelfde computer gebruiken. Zij kunnen niet zien wat voor sites je hebt bezocht. Cookies, tijdelijke internetbestanden en geschiedenis worden niet bewaard. Gegevens die je opgeeft bij websites, worden wel nog vastgelegd.
  • Op veel sites wordt er gevraagd om je e-mail. Het is niet fijn om overal bewust je gegevens achter te laten. Daarom is het handig een extra e-mailaccount te maken, met een fictieve naam.

Webcam:

  • Om er zeker van te zijn dat je niet bespioneerd wordt als je lekker achter je laptop zit, is er een hele simpele manier om dat te voorkomen: plak een pleister of sticker over de camera op je laptop. Niemand die je dan kan zien.

Facebook:

  • Er is een aantal instellingen dat je op Facebook moet veranderen, zodat jouw informatie niet meer voor iedereen te zien is.
    1. Ga naar je instellingen en klik op Privacy. Hier kun je aanpassen wie jouw berichten kunnen zien en wie er contact met je op kan nemen.
    2. Niets is vervelender dan getagd worden in een foto waar je niet zo blij mee bent. Je kunt hier je instellingen zo veranderen, dat er niets meer door anderen op jouw pagina gepost kan worden, zonder jouw toestemming.

BRON: Telegraaf.nl

Reacties zijn gesloten.