Goede doelen online streng gecontroleerd

Goede doelen moeten veel beter en op basis van wettelijke regels worden gecontroleerd. Alleen zo kan er een einde komen aan de aanhoudende stroom affaires in de liefdadigheidsbranche en het razendsnel dalende vertrouwen onder donateurs.

Dat stelt een door staatssecretaris Teeven (Justitie) ingestelde adviescommissie. „Ik ben het met de commissie eens dat de burger erop moet kunnen vertrouwen dat giften aan goede doelen op een goede manier terechtkomen”, zegt de VVD-bewindsman in een eerste reactie op het nog interne stuk.

Het advies staat haaks op de wensen van de branche die de afgelopen jaren stevig lobbyde voor louter zelfregulering. Goede doelen zouden zelf de misstanden wel kunnen oplossen. De commissie-De Jong is hier kort over. Ze gelooft niet dat de huidige problemen zo nog kunnen worden opgelost.

„Naar aanleiding van de vele incidenten in de sector klinkt de roep om beter en scherper toezicht”, schrijft de commissie. „En niet ten onrechte. Recente incidenten zoals hoge directeurssalarissen en (vermeende) belangenverstrengeling vertalen zich in een steeds verder dalend geversvertrouwen. Er is een gebrek aan overzichtelijke, vergelijkbare informatie over de instellingen. Wat ontbreekt is één slagvaardige toezichthouder.”

Zo’n instituut moet er volgens de wijze mannen daarom komen. De commissie stelt een register voor waarin goede doelen zich moeten laten opnemen. Alleen met zo’n inschrijving komen ze in aanmerking voor de belastingvoordelen die ze nu genieten. In het online register moeten de goede doelen duidelijkheid bieden over hun activiteiten. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid geld die ze binnenkrijgen en hoe ze die besteden. Zo zouden ze donateurs weer kunnen overtuigen dat ze netjes met hun geld omgaan.

De overheid bepaalt exact welke informatie de liefdadigheidsinstellingen in het register moeten publiceren. Een onafhankelijk instituut zou vervolgens namens de minister van Veiligheid en Justitie het toezicht op zich moeten nemen.

Het kabinet wil dat er meer vertrouwen komt in goede doelen. Er wordt onder andere bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking en het financiële gat dat daardoor ontstaat, kan door particulieren worden opgevuld, is de gedachte. Maar dan moeten burgers en bedrijven wel weten dat hun geld op de goede plek terechtkomt. De rotte appels moeten weg, vindt het kabinet.

BRON: Telegraaf.nl

Reacties zijn gesloten.