Daklozen als internet hotspot

Het Amerikaanse marketingbureau BBH Labs heeft op een technologiebeurs zwervers uitgerust met een draadloze hotspot. Beursbezoekers konden de zwervers betalen voor gebruik van de hotspot om op die manier het overbelaste netwerk op de beursvloer te omzeilen. In plaats van met applaus werd het initiatief met forse kritiek ontvangen.

Veel bezoekers menen dat het bureau mensen uitbuit door daklozen met een mobiel wifi apparaat rond te laten lopen. Op Twitter vroegen mensen zich af ‘waar deze wereld heen gaat’. Ook beschuldigen ze het bureau ervan dat het project gewoon een stunt is.

BBH Labs wijst erop dat ze met het project de aandacht willen vestigen op dak- en thuislozen. Bovendien verdienden de ‘hotspot managers’ geld met hun ‘baan’. Elke deelnemer kreeg $20 per dag en ze mochten het geld houden dat het publiek betaalde voor de internettoegang. Het bureau zegt het project opgezet te hebben als een moderne variant van de daklozenkranten die zwervers verkopen.

Hoewel veel beursbezoekers het project als mensonterend bestempelden omdat het publiek de zwervers als handelswaar zouden kunnen gaan zien, hadden de dakloze deelnemers er zelf geen problemen mee. “Iedereen denkt dat ik aan het kortste einde trek, maar zelf voel ik dat niet zo”, aldus één van de daklozen. “Ik vind het heerlijk om met mensen te praten en het is een baan. Een eerlijke betaalde werkdag.”

Ook de daklozenopvang die aan het project meewerkte laat weten verbaasd te zijn over alle kritiek. Volgens één van de werknemers heeft het project de deelnemende daklozen juist geïnspireerd tot een ondernemende geest.

Beursbezoekers die wel gebruikmaakte van de rondwandelende hotspots waren over het algemeen tevreden als klaagden sommige gebruikers dat ‘hun hotspot’ steeds buiten bereik zwierf.

Bron: Telegraaf.nl

Reacties zijn gesloten.