Cybercriminaliteit floreert

Cybercriminelen zijn actiever dan ooit om vertrouwelijke gebruikersinformatie te achterhalen en geld te stelen van bankrekeningen door namaakwebsites te creëren van financiële instellingen, aldus het wereldwijd opererende ICT-beveiligingsbedrijf Kaspersky.

Met zogenaamde phishingmails worden slachtoffers gelokt naar deze valse websites, waar ze nietsvermoedend hun inloggegevens intypen, waarna ze worden bestolen.

Gerenommeerde banken

In ruim 80 procent van alle financiële oplichtingmailtjes die Nederlanders ontvangen in hun mailbox misbruiken criminelen de merknamen van gerenommeerde banken.

Wereldwijd wordt bij zestig procent van alle oplichtingmail de namen gebruikt van slechts 25 financiële instellingen. De daders misbruiken ook de namen van populaire online winkels, financiële diensten en online betaalsystemen, zoals PayPal, American express, Master Card en Visa.

Amazon

De meest populaire dekmantel voor nepwinkels is Amazon.com, gevolgd door Apple en eBay, aldus Kaspersky. „Phishing-aanvallen zijn zo populair omdat ze eenvoudig uit te voeren zijn en zeer effectief. Het is zelfs voor gevorderde internetgebruikers vaak niet eenvoudig om een goed ontworpen frauduleuze website te onderscheiden van een legitieme pagina”, aldus een woordvoerder.

BRON: Telegraaf.nl

Reacties zijn gesloten.